במאמר הזה אנחנו הולכים להתעסק בשאלה שעולה אצל כל מי שרוצה ללמוד לנגן.
זה לא משנה אם אתם אנשים בוגרים שמחפשים ללמוד לנגן או שאתם הורים לילדים שרוצים למצוא מורה למוסיקה עבור הילדים שלכם, אחת השאלות שבאמת מעסיקות אותנו היא איך ואיפה תמצאו מורה שילמדו אתכם לנגן.
אז מבלי לקשקש יותר מדי בואו נבחן כמה פרמטרים שיעזרו לכם למצוא את המורה למוזיקה שלכם:
יש הרבה מורים למוזיקה, אז איך תדעו לבחור מורה טוב?
דבר ראשון בבחירת מורה (וזה אלמנט שחייבים לקחת בחשבון בבחירת המורה) הוא המיקום של המורה או לסירוגין, האפשרות של המורה להגיע אליכם. ולמה זה חשוב?
בואו נגיד לצורך העניין שאתם כבר בוגרים ומבינים את מה שנדרש מכם כדי ללמוד לנגן (לא משנה אם תרצו ללמוד לנגן על גיטרה, קלידים או תופים) בסוף יום העבודה או בתחילת יום העבודה יהיה לא קל להכנס לרכב ולנסוע למורה בשביל 45 דקות שיעור נגינה.
עכשיו, אם ניקח את מקרה הקיצון השני, תנסו לדמיין לקחת ילד/ה אחרי בית הספר לנסיעה ארוכה למורה שלו לשיעור מוזיקה, אנחנו חושבים שזה קצת קשוח ועשוי לפגוע ברצון להשקיע בלימודי הנגינה ולכן, ההמלצה הראשונה זה לאתר את המורה הטוב ביותר באזוריכם (יש המון מורים למוזיקה בכל רחבי הארץ).
נקודה חשובה שחייבים לציין: ישנם מורים/ות למוזיקה שהנסיעה אליהם שווה את המאמץ אבל תיהיו בטוחים שאתם יכולים לעמוד בהתחייבות הזו.
אבל איזה מורה למוזיקה מתאים לי?
זה לא משנה על איזה כלי נגינה תרצו ללמוד לנגן (גם על מיתרי הקול שלכם) לכל שלב של לימודי מוזיקה חשוב להתרכז בנושאים שנוגעים לשלבי ההתקדמות של התלמיד. מה זה אומר בתכל'ס?!
ישנם מורים שמתמקדים בלימודי מוזיקה למתחילים (תאוריה למתחילים וטכניקה למתחילים) שדורשים התמקדות בנושאים שנוגעים לתחילת הדרך בנגינה שכוללים לרוב:
- קריאת תווים
- סולמות (Scales)
- אצבוע (Fingering)
- תאוריה בסיסית ועוד
עכשיו, פה עולה הסתייגות מעניינת כאשר לא מעט תלמידים העלו את הנושא שלימודי מוזיקה לרמת עומק שכזו לא רלוונטית עבורם וכל מה שהם רוצים זה רק ללמוד נגינה בסיסית שתאפשר להם לשבת עם החבר'ה ולנגן בכיף שלהם בלי לצאת לסולואים מטורפים ולהופיע על במת ה- Albert Hall.
כמובן שישנם מורים שמציעים את האפשרות ללמד מוזיקה בצורה לא מחייבת ומאפשרת סוג של קיצור דרך ללימוד מהיר, חשוב לדעת שכמו בכל דרך קיצור אתם עלולים לפספס דברים שיכולים להקל לכם על תהליך על הלמידה אבל ללא ספק קיימים מורים שמציעים שיטת לימודים לנגנים חובבים תוודאו עם המורה שזו אכן שיטה שהוא מציע לפני שתקבעו שיעור.
אולי יעניין אתכם לקרוא את המאמר הבא שיעזור לכם להבין את ההבדלים בין שיטות הלימוד: טאבים או תווים – מה יותר כדאי ללמוד?
מה צריך לצפות ממורה למוזיקה?
בסעיף הזה אנחנו רוצים להתרכז בכמה נקודות שחשוב שתדעו מראש בנוגע לשיעורי נגינה ומוזיקה:
- אורך השיעור – שיעור מוזיקה אורך בין 45 דקות לשעה, תלוי במורה אבל גם בתלמיד. ככל שהתלמיד מגיע יותר מוכן לשיעור ככה יהיה יותר קל להתקדם וייתן למורה מוטיבציה להשקיע בחזרה בתלמיד.
- תוכן השיעור – בין אם תבחרו בלימודי מוזיקה מעמיקים או שיעורי מוזיקה שיאפשרו לכם לנגן במהירות השיעורים יתחלקו לרוב ל- 2:
חלק תיאורתי שבו המורה יסביר את ההגיון ואת תזוזת הידיים (והרגליים במקרה של תופים) כדי שיהיה יותר נוח וקל לנגן.
חלק מעשי שבו תתרגלו באופן פרקטי את נושא השיעור. כמו בכל נושא לימוד יהיו שיעורים מעניינים יותר ושיעורים מעניינים פחות, תיהיו מוכנים לזה! - זמינות – יסלחו לנו המורים והמורות למוזיקה שלא יסכימו עם הסעיף הזה אבל אנחנו מאמינים שגם אחרי שהשיעור נגמר המורה חייב להיות זמין לשאלות והבהרות. חלק בלתי נפרד, אם לא החשוב ביותר בלימודי מוזיקה הוא התרגול.
תרגול לא נכון עלול לגרום ללימוד שגוי שיגרור לגינה לא נכונה ולכן במידה שלתלמיד יש שאלות או הבהרות חשוב שהמורה יהיה זמין לפתור לתלמיד גם לא במהלך השיעור.
תיאום ציפיות מול המורה לנגינה
הסברנו מקודם שישנם 2 סוגי תלמידים שמחלקים בהכרח את המורים גם ל 2 סוגים ולכן חשוב מאוד להסביר למורה בתחילת הדרך מה אתם רוצים ללמוד ואיך וכמו שאמרנו לוודא שהמורה הנבחר מלמד בשיטות שכאלו, אבל וזה חתיכת אבל גדול…
תזכרו שגם למורה יש דרישות וגם המורה יציב בפניכם דרישות וחשוב שתדעו מה הציפיות של המורה שלכם מכם בתור תלמידים.
מה הדרישות שעלולות להיות למורה למוזיקה מהתלמידים שלו?
תראו, אנחנו לא יכולים להעיד על כל מורה ומורה, אבל אנחנו ב Music Index ננסה לתת כמה נקודות שלנו בתור מוזיקאים ומורים למוזיקה בדימוס היה חשוב להעביר לתלמידים שלנו:
- להגיע לשיעור עם כלי הנגינה מוכן לעבודה, קרי אם מדובר בגיטרה אז שתהה מכוונת, אם תופים אז להגיע עם מקלות ופד אימון וכו'
- להתאמן בבית – במוזיקה אימון זה הסוד של מוזיקאי ישמח לשתף עם נגן מתחיל. במידה ולא תתאמנו בבית על תוכן השיעור הקודם המורה יזהה את זה בקלות וייאלץ לחזור על הנושא ואז פשוט במקום להתקדם תאלצו להשאר במקום – תתאמנו!
- ביטול שיעורים – תזכרו שהפרנסה של המורה שלכם בנויה על השיעורים שהוא מעביר. אם תבטלו את השיעור מהרגע להרגע אתם פוגעים בסדר היום של המורה, כמובן שישנם מקרים שין מה לעשות והביטול חייב להתבצע מהרגע להרגע אבל תנסו, מתוך התחשבות במורה שהביטול יהיה בטווח זמן שיאפשר למורה להגיב בהתאם ולשנות את הלו"ז בהתאם.
בחירות מורה למוזיקה – סיכום
מורה למוזיקה הוא המדריך שלכם לעולם המפתיע, הקסום והמרגש של מוזיקה ולכן חשוב לבחור מורה לנגינה שיהיה הכר הפורה ביותר, שיאפשר לכם לפרוח, שיאתגר אתכם ויגרום לכם לרצות להמשיך ולחקור את העולם המדהים של המוזיקה.
מקווים שעזרנו במשהו בתהליך בחירת מורה למוזיקה עבורכם 😎
ראו גם: מורים לפסנתר